Loading color scheme

nav@navionika.com | 02098, Україна, Київ, пр-т Тичини, 4

Огляд Garmin fenix 3 від DC Rainmaker. Продовження

Перегляди: 1450

Мультиспорт

Garmin fenix 3 - вибір режиму Мультиспорт

Для професійних триатлетів найголовнішою перевагою GPS-навігатора fenix 3 є додавання режиму «Мультиспорт». Даний режим використовується переважно для триатлону. Перехід до іншого виду спорту здійснюється натисканням на кнопку «Коло» (Lap). А задавати порядок перемикання між різними видами спорту можна так само, як це робиться у триатлоні. Крім того, ви можете здійснювати необхідні налаштування і отримувати специфічні дані для кожного окремого сегменту, наприклад: Плавання, Т1,  Велосипед, Т2, Біг.

Garmin fenix 3 - Мультиспорт

Можна самостійно створювати профілі «мультиспорт» із використанням будь-яких комбінацій наявних спортивних режимів. На відміну від fenix 2, у fenix3 відсутні обмеження на створення тренувань, завдяки чому можна легко створювати тренування на кшталт триатлону у приміщенні.

Garmin fenix 3 - самостійно створювати профілі мультиспорт

В опціях можна вибрати, будуть записуватися дані під час зміни спортивних режимів чи ні. Безсумнівною перевагою користувацьких режимів є можливість створювати тренування для дуатлону. Я, зі свого боку, склав тренування плавання у відкритій воді – біг.

У сервісі Garmin Connect буде відображатися кожен окремий сегмент ваших мультиспортивних занять, але тільки у складі одного великого тренування. Дивіться приклад мого короткого тренування плавання-біг:

Garmin fenix3 - приклад короткого тренування плавання-біг

Зверніть увагу, як змінюється відображення результатів, якщо натиснути на одну із вкладок режиму «Плавання» (у верхньому лівому кутку). При цьому деякі дані додаються, а деякі зникають з виду:

Garmin fenix3 - приклад короткого тренування плавання-біг

Денна активність і моніторинг сну

Garmin fenix 3 - Денна активність і моніторинг сну

Туристичний навігатор fenix 3 оснащений функціоналом повноцінного трекера активності, який дає змогу відслідковувати кількість пройдених за день кроків, загальну відстань, витрачені калорії, а також якість сну.

Спеціальний індикатор у вигляді червоної смужки в нижній частині екрану буде стимулювати вас до фізичної активності у разі тривалої бездіяльності.  Якщо протягом години ви сиділи, не рухаючись, вона буде поступово наповнюватися червоним кольором, нагадуючи, що вам слід розім'ятися. Для скидання смужки вам доведеться встати і пройтися приблизно 100 метрів.

В режимі фітнес-трекера дані передаються у мобільний додаток Garmin Connect mobile і зберігаються безпосередньо на сайті Garmin Connect. Також, мобільний додаток дає змогу передавати дані на сервіси партнерів Garmin, одним з яких є лічильник калорій MyFitnessPal. Показники своєї денної активності можна продивитися, перейшовши по вкладці "Здоров'я та фітнес" в Garmin Connect. Там будуть показані ваші загальні кроки за день та їх кількість, що залишилася до досягнення мети, а також поточні цілі, витрачені калорії та пройдена дистанція.

Garmin fenix 3 - Денна активність і моніторинг сну

Цілі по крокам динамічні і задаються виходячи з кількості кроків попереднього дня, а також тенденцій вашої активності. Виходить, що чим більше ви ходите, тим вища ваша мета з дня на день, і навпаки. В той же час довільна тривала пробіжка не вплине суттєво на ваші щоденні цілі.

Калорії відраховуються з урахуванням енергетичних витрат організму на забезпечення ваших життєвих функцій. Саме тому, навіть якщо Ви просто сидите перед телевізором, девайс все одно буде показувати, що ви спалюєте калорії. Для сучасних фітнес трекерів це звичайна річ.

Garmin fenix 3 - Денна активність і моніторинг сну

Якщо ви хочете слідкувати не лише за витраченими, але і споживаними калоріями, у пристрої передбачена підтримка лічильника калорій MyFitnessPal.

Garmin fenix 3 - Денна активність і моніторинг сну

І нарешті, ми переходимо до сну. У годиннику Garmin fenix 3 Вам доведеться вручну запускати і зупиняти режим «Сон». Такий стан справ властивий для всіх годинників Garmin.

Garmin fenix 3 - моніторинг сну

Пристрій не буде відображати час або хвилини, коли ви не спали або ж інші цінні дані. Вам буде наданий лише не зовсім зрозумілий графік фаз сну, під час яких ви рухалися.

Garmin fenix 3 - графік фаз сну

В плані підрахунку кроків точність визначених даних у fenix 3 цілком прийнятна, тому, як на мене, його можна співставити з іншими трекерами активності на ринку, такими як FitBit Charge HR або Jawebone Move.

Пам'ятайте, що ідеального трекера активності поки що не винайшли. Для мінімізації неточностей розробники намагаються задіяти всілякі алгоритми, наприклад, вони намагаються уникнути підрахунку кроків, коли ви знаходитеся в душі або миєте посуд, однак в реальності це все одно трапляється. Плюс до всього, положення вашої руки теж впливає на показники. Наприклад, я виявив, що коли штовхаю візок з продуктами в супермаркеті з годинником FitBit Charge або Fenix 3 на зап'ястку, це призводить до меншої кількості кроків. У всьому винний акселерометр, який не спрацьовує через статичне положення руки.

Але в той же час, ось що я хотів би вам нагадати: не варто турбуватися про пару сотень зайвих кроків. До кінця дня вам вказана мета пройти близько 10 000 кроків, а відтак якісь 100 кроків суттєвої ролі для кінцевого результату не відіграють. Якщо ж ви пройшли лише 2000 кроків – значить ви мало ходили і одна-дві сотні кроків вас все одно не врятують. А якщо протягом дня вы пройшли 18 000+ кроків - знову ж таки, невеликі неточності просто не можуть вплинути на загальну картину.

Навігація

Garmin fenix 3 - навігаційні функції

Лінійка портативних навігаторів Garmin Fenix славиться своїми можливостями навігації. До речі, це одна з причин, з якої багато хто вибирає Fenix 3, а не Forerunner 920XT.

Годинник Fenix 3 містить два типи навігації: базову (альтиметр, барометр, компас) і розширену. Базові функції не потребують активності GPS, а тому можуть використовуватися цілодобово. Доступ до базових функцій (альтиметр, барометр, компас) відкривається натисканням на кнопки вгору/вниз, що розташовані справа на корпусі.

Garmin fenix 3 - альтиметр, барометр

Ви можете змінювати для них проміжок часу відображення. За замовчуванням показання барометра відображаються 48 годин, а датчика температури 4 години.

Garmin fenix 3 -  компас, датчик температури

Налаштування базових функцій здійснюється в меню датчиків. Саме тут можна ввімкнути сповіщення про те, що насувається гроза, або змінити час спостереження.

Garmin fenix 3 - навігаційні функції

Додатково, у вас є можливість вручну відкалібрувати альтиметр, задавши поточну висоту (що є дуже зручним під час підйому) або ж налаштувати автоматичне калібрування, щоб девайс сам контролював, коли і як часто здійснюється калібрування альтиметра. За замовчуванням це відбувається один раз під час старту активності, але за бажанням ви можете зробити його безперервним.

Зверніть увагу, що для компаса, а також для інших даних місцезнаходження, в годиннику передбачено багато форматів відображення. Щоразу, коли я намагався ввести який-небудь формат вручну, Garmin чудово розпізнавав його.

Garmin fenix 3 - налаштувати автоматичне калібрування

Окрім базових функцій, fenix 3 містить розширений навігаційний функціонал. За допомогою GPS можна йти за заздалегідь створеними точками шляху, або ж створювати їх на ходу. Щоб активувати навігаційний режим у вас є дві опції. По-перше, ви можете просто вибрати пункт «Навігація» в головному меню, а потім тип навігації: Маршрути (Courses), активності, збережені локації або координати. Як тільки ви це зробите, навігатор запитає додаткову інформацію по маршруту, наприклад, його назву.

Garmin fenix 3 - Маршрути (Courses)

Потім Ви зможете переглядати більш докладні відомості про ваш вибір. Наприклад, при виборі маршруту на екрані з'явиться мапа, а також профіль висоти. Але зверніть увагу, що профіль висоти буде недоступний після старту активності.

Garmin fenix 3 - Навігація - CoursesMap

Для старту навігації виберіть "Почати маршрут" (Do Course). Потім Вам потрібно вибрати, який профіль активності слід використовувати. Вам доступний будь-який спортивний профіль, де задіяний GPS, наприклад, похід, біг або велозаїзд. Потім фенікс додасть специфічні навігаційні екрани, передбачені для обраного спортивного режиму. Можна задавати до чотирьох екранів даних і до чотирьох сторінок з даними в кожному з них, плюс екран Карта (Map) і Орієнтир (Guide).

Garmin fenix 3 - Навігація

Навігація почнеться, як тільки ви натиснете на кнопку START. На карті буде відображатися ваше пересування. Ви можете змінити масштаб карти, утримуючи середню ліву кнопку.

Garmin fenix 3 - Ви можете змінити масштаб карти

Я заздалегідь створив маршрут в Garmin Connect і завантажив його в навігатор через мобільний додаток. Ви також можете використовувати настільний додаток Garmin BaseCamp. Тільки майте на увазі, що він не включає безкоштовну базову карту, яка є в Garmin Connect, тому створювати маршрути в Garmin BaseCamp складніше. Ще варто взяти до уваги, що Fenix 3 не сумісний з мобільним додатком BaseCamp mobile. Це, до речі, істотний недолік, оскільки в даному додатку можна було з неймовірною легкістю створювати точки шляху.

Між тим, в Garmin Connect немає такої можливості - тут можна створювати лише маршрути.

Ну а поки що давайте повернемося до навігації по маршруту. Під час навігації Ви будете бачити інформацію по своєму пересуванню. Наприклад, чи дотримуєтеся Ви заданого маршруту, і яку відстань необхідно ще пройти до місця призначення.

Garmin fenix 3 - Навігація

Якщо для маршруту ви встановили певний темп, цей параметр також буде відображатися на екрані.

Garmin fenix 3 - Навігація - Темп

Окрім складання маршрутів, Ви можете зберігати координати, яким можна давати назви, наприклад «Початок шляху» або «Дім». Також це можуть бути різні географічні назви і громадські місця. Пам'ятайте, що fenix 3 не містить бази даних POI, отже Вам доведеться створювати точки інтересу вручну.

Батарея:

Garmin fenix 3 - тест батареї

Батарея мультиспортивного годинника fenix 3 має ряд технічних особливостей, залежно від режиму, що використовується. Виробники заявляють такий час роботи акумулятора: 50 годин в режимі UltraTrack, 16 годин в режимі GPS і до 3 місяців в режимі годинника.

А як все відбувається насправді? Це залежить від багатьох факторів. Давайте для початку проведемо нескладний тест. Я повністю зарядив девайс і поклав його на дах свого будинку, щоб подивитися, як довго він «проживе». В даному конкретному випадку я встановив щосекундний запис (не UltraTrack, а запис даних кожної секунди із вимкненим GLONASS).

Як бачите, девайс протримався 18 годин і 12 хвилин. Температура в день тестування становила близько 38°F /3 C°, що теж могло вплинути на результат. Таким чином, при роботі 18 годин fenix з лихвою може покрити триатлон IronMan.

Garmin fenix 3 - тест батареї

Наступна опція - режим UltraTrack. В цьому режимі зменшується частота оновлення сигналів GPS-приймача з метою економії заряду батареї (GPS активний протягом 15-20 секунд, після чого на 45 секунд переходить у вимкнений стан). Це, в свою чергу, призводить до меншої кількості точок шляху і зрізання деяких кутів вашого маршруту, через що UltraTrack не підходить для бігу у місті. Але якщо ви збираєтеся у тривалий туристичний похід, цей режим стане у нагоді. У режимі UltraTrack вам доступні всі ANT+ дані, запис яких ведеться щосекунди. Цим fenix 3 відрізняється від всіх попередніх моделей з лінійки Fenix. Дані постійного темпу, температури і каденції теж записуються щосекунди, оскільки надходять з акселерометра.

Але що робити, якщо режиму UltraTrack недостатньо? У цьому випадку вам може зарадити портативний зарядний пристрій, який дозволяє заряджати fenix 3 під час використання:

Garmin fenix 3 - плюс зарядний пристрій

Garmin fenix 3 - плюс зарядний пристрій

А як щодо роботи батареї в режимі звичайного годинника? В даному режимі виробники заявляють про 6 тижнів роботи. Але я, чесно кажучи, навіть не збирався чекати 6 тижнів, не підключаючи пристрій до ПК, оскільки мені довелося б відмовитися від щоденних тренувань з GPS. А тому, давайте краще поговоримо про роботу батареї при щоденній активності.

Важко говорити про реальні показники: знову ж, впливає GPS, який може працювати під час інших активностей. Але ми цілком можемо говорити про тиждень або й навіть більший строк. А може навіть про три тижні, у мене просто не було можливості це перевірити. І ще один момент: часто перед початком активності з GPS вам доведеться підзаряджати фенікс, перш ніж батарея повністю сяде, по-іншому використовувати GPS не вийде.

Підключення датчиків

Garmin fenix 3 - датчики

У плані підключення датчиків і концепції меню спортивний годинник fenix 3 йде по стопах моделей Edge 1000 і FR 920XT. Це означає, що замість «велопрофілів», як було раніше, гаджет буде автоматично знаходити і підключатися до будь-яких доступних датчиків. Наприклад, як тільки ви надягнете ремінець-кардіомонітор, фенікс відразу ж автоматично підключиться до нього.

Таке рішення ідеально підійде для райдерів, що використовують декілька різних велосипедів, оскільки їм не доведеться кожного разу змінювати велосипедні профілі перед стартом - усі датчики будуть підключатися автоматично.

Також це дуже зручно, якщо ви використовуєте кілька пар взуття з крокоміром або кілька ремінців серцевого ритму. Ви можете задати в налаштуваннях підключення будь-яких доступних датчиків або ж підключити один специфічний датчик (наприклад, кардіомонітор):

Garmin fenix 3 - кардіомонітор

Garmin fenix 3 дає змогу зберігати багато однотипних датчиків у меню. Як бачите, у мене в меню збережено кілька кардіомоніторів (ви також можете давати їм назви):

Garmin fenix 3 - в меню збережено декілька кардіомоніторів

А якщо говорити в цілому, підтримуються наступні датчики:
  • ANT+ датчик пульсу
  • ANT+ крокомір
  • ANT+ вимірювач потужності
  • ANT+ велосипедний спідометр
  • ANT+ датчик обертання педалей
  • ANT+ комбінований датчик швидкості/обертання педалей
  • ANT+ датчик температури
  • ANT+ екшн камера VIRB ANT Shimano Di2
Для тих, кому потрібні більш точні дані температури під час тренувань (щоб тепло від зап'ястя не впливало на показники температури), рекомендую звернути увагу на температурний датчик Garmin. Цей датчик працює цілий рік від однієї батарейки-«таблетки» і передає дані температури на Fenix 3.

Garmin fenix 3 - датчик температури

Насамкінець хочу коротко розповісти про оптичні сенсори. При використанні оптичних пульсометрів вам доведеться пожертвувати точністю вимірювання параметрів, які ґрунтуються на мінливості серцевого ритму - це «Час відновлення», VO2max, «Прогноз змагань» і, меншою мірою, кількість витрачених калорій. Це відбувається, бо оптичні кардіомонітори не можуть передавати дані мінливості пульсу по каналу ANT+, через що просто виконують оцінювальну функцію.

Деяким користувачам дана технологія видасться цілком задовільною і вони не помітять суттєвої різниці із звичайним ремінцем серцевого ритму. Для інших відмінності будуть більш очевидні. Важко сказати, чи підійде дана технологія особисто вам. У мене, наприклад, одні тренування виходять дуже точними, а для інших дані начебто беруться «зі стелі». Але це жодним чином не є вадою fenix 3, це недолік сучасних оптичних датчиків.

Поля даних і налаштування екрану

Garmin fenix 3 - Поля даних

Годинник для мультиспорту fenix 3 підтримує безліч способів налаштування дисплею під час тренувань в залі і на вулиці. Ви можете виводити на екран до чотирьох сегментів даних на одній сторінці і можете створювати до 10 сторінок (додатків/спортивних даних) для одного спортивного профілю.

Але я, чесно кажучи, не можу уявити, для чого вам може знадобитися 40 супутніх даних одночасно. Екрани даних налаштовуються окремо для кожного виду спорту за допомогою опції налаштувань. За потреби, ви можете змінювати їх просто під час тренування.

На даний момент не існує способу змінювати екрани даних в додатку або онлайн. Як я вже казав, для кожної сторінки з даними ви можете створювати 1,2,3 або 4 поля з даними. Але ви також можете налаштовувати, як вони будуть відображатися на екрані – наприклад, налаштувати розділення екрану. На наведеній нижче фотографії можете подивитися всі способи відображення даних:

Garmin fenix 3 - Поля даних

До речі, fenix 3 не підтримує активні графіки серцевого ритму, як це було у попередніх приладах. Замість цього деякі графічні дані надає Garmin IQ. Зауважте, що на віджетах теж відображаються дані. Навіть у звичайному режимі вам будуть показуватися дані температури, барометра, поточної висоти та ін. Ці дані надаються цілодобово і не вимагають активного GPS (за винятком деяких).

Garmin fenix 3 - Поля даних
За матеріалами: garmin.ua
Оригінальний текст: www.dcrainmaker.com