Loading color scheme

nav@navionika.com | 02098, Україна, Київ, пр-т Тичини, 4

Огляд екшн-камери Garmin VIRB XE

з Архів статей за 2015-2019 рік
Перегляди: 2302
Обзор екшн-камер Garmin VIRB XE від Юрія Орлова.

Нарешті дочекався!
Останні чотири роки я шукав потрібну екшен-камеру і нічого мені не подобалося. Головні претензії до існуючих до цього моменту варіантів були відсутність гарного звуку та зовнішнього живлення, в корпусі захищеному від ударів та вологи. Також одним з недоліків була недостатня світлочутливість для зйомки в умовах низького освітлення. Особливо під водою.

Але мрії збуваються, і Гармін зробив камеру із суттєвими перевагами перед конкурентами.

Екшн-камера Garmin Virb XE


Garmin XE - так називається ця камера.


Камера в ударо-водозахисному корпусі здатна:

1. Писати чистий HD звук навіть під водою на глибині до 50 метрів.
Камера має вхід під виносний мікрофон. Знову ж таки без розгерметизації корпуса. Практика показала, що розміщений із тильного боку мікрофон чує просто чудово. З фронтального боку чує гірше, але чисто. І межа чутності на вулиці перед камерою чотири метри.

Такі якості дозволили мені ненав'язливо записати ексклюзивні інтерв'ю з місцевими жителями тих диких місць, де я гуляю. Не напружуючи їх спрямованою на них камерою. Для цього дуже вдало було розташування камери на грудному кріпленні та здатність вимкнути всі звукові та світлові сигнали роботи камери. Також, я відзначив зручність клавіші увімкнення-вимкнення запису. Просто штовхнув клавішу вперед, і камера все сама зробить. Завантажиться, увімкнеться, почне запис.

Екшн-камера Garmin Virb XE

Клавішу назад – все у зворотному порядку.

Екшн-камера Garmin Virb XE

І не треба нічого перевіряти. Увімкнулася чи ні, пішов запис чи ні.

Якщо камера вже включена, то етапи "завантажитись-включитися" пропускаємо і запис почнеться набагато швидше. Але буде деяка витрата батареї, якої немає в першому випадку (старт запису з вимкненого стану). Швидкість та надійність запуску у не постановних ситуаціях – це найважливіше. Варто сказати, що вбудований мікрофон із тильного боку – це правильне рішення, щоб зустрічний вітер під час їзди не задував у мікрофон.

2. Має виносне пиловологозахистне живлення.

Екшн-камера Garmin Virb XE - кабелі

З виходами під зовнішній мікрофон та відеосигнал на зовнішній монітор, наприклад Lowrance HDS 9,12. Це дозволяє використовувати камеру не тільки як відеореєстратор, але як камеру заднього виду.

Екшн-камера Garmin Virb XE - пило-вологозахистне живлення

Крім того, це дозволяє направити камеру не тільки на себе, а й на сусідній човен, щоб після риболовлі проаналізувати дії його екіпажу.

І ще одне. Дане рішення (кліпса, що відстібається) дає можливість швидко підзарядити камери в польових умовах. Тобто камери попрацювали під водою 40 хвилин – підсіли. Забрав їх нагору. Поки переїжджаю на інше місце, відпочиваю, аналізую роботу – швиденько пристебнув їх до кабелів зарядки.

Екшн-камера Garmin Virb XE - кабелі зарядки

Вони підзаряджаються.

Екшн-камера Garmin Virb XE - кабелі зарядки

В інструкції сказано, що перед підключенням кліпси потрібно протерти контактну групу на камері, щоб не було замикання водою. Також, перед зануренням потрібно вимкнути режим «зовнішній мікрофон». Сподіваюся врятувати тих, хто читає інструкцію, до того, як зіпсував річ.

3. За рахунок конструкції платформи кріплення швидко і легко перестібається на різні конструкції:


Екшн-камера Garmin Virb XE - кріпильна платформа

  • виносні кронштейни,

Екшн-камера Garmin Virb XE -виносний кнонштейн

  • рушниці,

Екшн-камера Garmin Virb XE - кріплення на рушницю

  • кріплення на груди,

Екшн-камера Garmin Virb XE -крепкріплення на груди

  • кріплення на голову,
  • треноги,

Екшн-камера Garmin Virb XE -кріплення на треногу

  • та інші пристрої.

Екшн-камера Garmin Virb XE -врізне кріплення


Екшн-камера Garmin Virb XE -Пристрій для запису поведінки риби в природному середовищі
Пристрій для запису поведінки риби у природному середовищі.

4. Стандартний кабель живлення/підключення до комп'ютера дозволяє прямо на воді, не розгерметизуючи корпус, переглянути відзнятий матеріал, злити або почистити відео. Звільнити картку пам'яті.

5. Для роботи з відео матеріалом, знятим камерами серії Virb, Гармін зробив безкоштовну програму VIRB Edit. Вона дозволяє обробляти відео, накладати на відео показники від усіляких гармінівських датчиків (дані з пульсометра, дані двигуна, навантаження, прискорення, швидкість тощо), карти місцевості.

І найголовніше, що VIRB Edit дозволяє швидко та просто змонтувати відеоролик (відредагувати, накласти титри та музику) та відправити його в інтернет. Думаю, потренувавшись, це можна все зробити хвилин за 15.

VIRB Edit  - програма обробки відео

Спортивне застосування

Крім швидкого та простого монтування відеоролика, програма VIRB Edit явно "заточена" під відеоаналіз, який у спорті став просто безцінним інструментом.

Маючи за плечима олімпійський досвід і тренерську практику, я хочу зазначити, що дуже серйозною та надзвичайно важливою проблемою у підготовці спортсмена є виявлення істини. Тобто при «розборі польотів» (аналіз після виступу) пам'ять та візуальне сприйняття як тренера, так і спортсмена дають суттєві збої. Які звичайно, призводять до неправильних висновків. А висновки, природно, призводять до неправильної подальшої роботи з удосконалення спортивної майстерності.

Ми були в шоці, коли почали застосовувати відеоаналіз та GPS-трекінг. Електроніка об'єктивно показала які ми, як рухалися і в якій точці припустилися помилки. Далі - правильні висновки, робота над помилками та вдосконалення. Якщо перший етап (аналіз помилок) хибний, то й решта - біг на місці! Для спортсмена надзвичайно важливо побачити свою роботу збоку. Часто невтішні коментарі тренера сприймаються спортсменом скептично.

Але з відео не посперечаєшся і рукою не відмахнешся. Ось вона – чиста холоднокровна правда! Тренеру залишається лише сказати: «Роби висновки, хлопче!»

А для того, щоб показати як треба, потрібно просто переглянути відео відзнятого лідера. Все просто! Робота тренера проста та легка. Не треба кричати, переконувати та витанцьовувати, просто покажи правду і все. У моїй практиці навіть кілька вдало зафіксованих подібних епізодів (трекером і камерою) вже істотно змінювали результат спортсмена на краще.

Загалом у Virb XE відчувається «орієнтування» саме під транспортні засоби. На що вказує безліч можливостей щодо підключення зовнішніх пристроїв, навіть таких, як морські картплотери з усіма супутніми в них системами: вітровказівниками, ехолотами, датчиками курсу, напрямки, дрейфу.

В автомобілі можна підключити комп'ютер двигуна до камери через Bluetooth передавач OBD-II. І накласти всі дані двигуна на відео разом з іншими зовнішніми параметрами: прискоренням, перевантаженнями, пульсометрією, температурою, швидкістю по GPS, витратою палива, тахометром, формою треку, та все що завгодно. І до речі, накладання GPS даних, особливо таких як швидкість, у конкретній точці на дорозі плюс відео зображення в цей момент суттєво допоможе у доведенні своєї правоти з представниками контролюючих органів на дорозі або страховими агентами.

У рибальському спорті, крім зйомки приємних моментів риболовлі, закріплена на собі Virb XE дозволяє миттєво зняти порушення правил суперником. На останньому кубку «Немірофф фішинг закриття сезону-2015» один з учасників зумів легко довести свою правоту та покарати порушників, які перевищили швидкість у неприпустимій близькості від нього.

У рибальському човновому спорті є проблема суддівства. Найближчий суддя найчастіше знаходиться далеко від місця інциденту і свідкові порушення дуже складно довести свою правоту, оскільки поки суддя після дзвінка приїде на місце інциденту, порушник встигає вжити заходів щодо приховування своїх злочинних дій. Винятком є ​​лише чемпіонат світу, де суддя є у кожному човні. І все одно, своє відео – це серйозний доказовий інструмент у твоїх руках. Відео, наприклад, допоможе довести некомпетентне рішення судді.

У цьому випадку, неоціненним є швидкознімне кріплення VIRB, яке дає можливість швидко зняти камеру з місця кріплення і перенести її куди потрібно без довгого та нудного кручення болтів.

Про авіацію теж не забули. Хоч я там нічого не розумію, але в налаштуваннях відео спостерігав безліч сторінок «орієнтованих» саме на літак, з даними вертикальних навантажень, висот та інших незрозумілостей.

Про всіх інших велосипедистів, парашутистів, мисливців, стрільців теж подбали – не сумнівайтеся!

Навіщо потрібна екшн-камера і кому найкраще підійде VIRB XE?

У мене давно було в планах вивчити поведінку нашої риби в природному середовищі, написати книгу і зробити фільм «Спінінговий лов судака очима підводного мисливця». Йдеться про те, що відео знятої під водою риби багато, але воно або імпортне, або зняте пірначем у динаміці або короткій статиці або з аквалангом, що природно рибу напружує, і вона не може показати свою природну поведінку. І тим більше зреагувати на приманку. За допомогою екшн-камер на дні, що залишили для запису, зрозуміло, що це стало можливо.

Практика використання нових VIRB камер ще й розплющила вуха, а не лише очі. Як виявилося, вона добре чує і пише звуки під водою. Натискання ехолота, роботу двигуна, якірної лебідки, занурення пірнача і навіть «старти» самої риби. Навіть голоси на поверхні добре чути на записі.

Давньою проблемою рибальського відео було зафільмувати клювання. Тобто, оператор цілий день повинен сидіти з увімкненою камерою і тоді, можливо, він не проґавить клювання. Можна, звичайно, "кльов як на чорних каменях", але тоді натуральність кадру зникає і видно нудну буденність чергового очікуваного клювання в цей день. З VIRB у режимі відеореєстратора - «все чесно без обману, у чарівника Сулеймана!» До того, з підключеним датчиком пульсу можна передати навіть фізіологічні відчуття.

Поки що я можу сміливо заявити, що це найкраща пропозиція на ринку екшн-камер для використання на транспортних засобах та під водою. Внаслідок наявності стаціонарного, захищеного живлення та наявності налаштувань для умов низького освітлення. А також кришталевої якості звуку навіть під водою. Слід зазначити, що мікрофон знаходиться десь позаду і говорити в об'єктив неефективно, набагато краще у тил. Тобто, знімаючи та коментуючи не себе, а від себе. Ну і нарешті, якість Garmin, а не "no name". Інші функції плюс-мінус такі ж, як у кращих аналогів екшн-камер і не мають, на мою думку, вирішального значення.

Поради щодо налаштування та експлуатації:

Відео у сутінках, під водою.
  • Включаю Режим HD-video.
  • Роздільна здатність 1080р FPS 60 кад/с
  • Кут огляду Широкий
  • Корекція дісторсії Вкл.
  • Посилення світла Вкл.
  • Стабілізатор Вкл.
  • Проф налаштування Вкл.
  • В проф налаштуваннях колір Яскравий.
  • Баланс білого Авто.
  • Різкість Висока.
  • Межа ISO 6400
  • Решта - за замовчуванням.

Фото
  • Кут огляду Широкий (12МП)
  • Корекція дісторсії Вкл.
  • Решта - за замовчуванням.

Особливо я оцінив функцію «Корекція дисторсії», яка прибирає бочкоподібну жахливу картинку, властиву екшн-камерам. Ще раджу відключити «Індикація запису», щоб не бентежити оточуючих (риб і людей) лампочками, що моргають. Якщо знімаємо себе, краще включити.

Встановлення камери (на прикладі мого човна)

Найкраще під час встановлення камери використовувати кріплення RAM (США). Саме їх універсальна штанга дозволила гнучко та точно вставляти камери та різні за довжиною та оснащенням кронштейни. Основний елемент кріплення (куля з майданчиком) можна розмістити в багатьох місцях човна, машини, велосипеда і т.д.

Екшн-камера Garmin Virb XE - кріплення RAM

І що важливо для зменшення зачепів та травм він невеликий, обтічний й навіть трохи м'який. Далі, саме кріплення дозволяє зняти кронштейн для камери та поставити тримач спінінга або фари. Що стосується кріплення VIRB безпосередньо на човні, найкращим мені здалося на штангах з носа та з корми. Довжина порядку 0.7м-1м.

Екшн-камера Garmin Virb XE - кріплення RAM


Екшн-камера Garmin Virb XE - виносна штанга

 

Причому дроти та блок живлення на одній штанзі вмонтовані всередину труби. Для краси та щоб нічого не бовталося. А на другій - дроти та блок висять зовні, для того щоб була можливість повністю зняти їх з труби для зйомки під водою. Тому що вони є "бризкозахисними", а не водозахисними. І далі цей провід потрібний для живлення камери без кронштейна.

Кількість

Природно, як «нормальна» людина я налаштовувався на покупку однієї камери. Але мій товариш, як і я, не зовсім «нормальний» сказав – тобі треба щонайменше дві, а по-доброму три! Звиклий довіряти думкам досвідчених товаришів та наставників, я погодився на дві. Але вже бачу, що він мав рацію на рахунок трьох.

Дві потрібні з кількох причин:
  1. Отримати хоча б два ракурси події, що знімається.
  2. Мати дублюючий пристрій у цінний момент часу. Досить часто спочатку з однією з камер можуть статися непередбачені сюрпризи. Наприклад, розрядилася батарея, заповнилася картка пам'яті, пропало живлення, забули налаштувати тощо.
  3. Навіть маючи дві камери по краях човна, все одно потрібна ще одна на грудях або на торпеді для зйомки водія, що говорить, або показань ехосканера-картплоттера.
  4. Далі, просто потрібна камера, щоб відзняти якийсь статичний кадр і бігти знімати її з кронштейна не зовсім з руки, та й дорогоцінні секунди йдуть.

Керування камерою за допомогою смартфона

Як і у багатьох хороших екшн-камер, у VIRB-ів передбачено управління з багатьох зовнішніх джерел. ДУ пульт управління, смартфон, більшість моделей навігаторів Гармін, що мають функцію бездротової передачі даних ANT+.

Мені здався найзручнішим способом управління через смартфон, тому що є можливість дистанційно бачити зображення камер і правильно коригувати їх розташування та свої дії у кадрі. На нових VIRBах відмовилися від вбудованого монітора. Що, на мою думку, дуже правильно. Тому, що на маленькому вбудованому екрані нічого не видно, особливо якщо очі далеко від камери або під кутом, та й місце він займає і батарейку витрачає зазря.

Інша справа на смартфоні чи планшеті. І видно на відстані на класному екрані все і налаштування дистанційно підібрати можна, і оцінити відразу зміну в картинці. Навіть подивитися що зняте можна й видалити при непотрібності. Коротше зручно! Інтерфейс простий, інтуїтивно зрозумілий, як все гармінівське.

Фото

Зручно, що можна спускати затвор дистанційно із затримкою кілька секунд (налаштовується). Попередньо підкоригувавши своє становище у кадрі через смартфон. Далі під час зйомки можна робити 12-піксельні фотки.

Фото зроблене екшн-камерою Garmin Virb XE

Повне керування

У VIRB вбудовані всі можливі бездротові з'єднання. Крім Блютуза та Вайфаю є внутрішня гармінівська мережа ANT+ для підключення до інших гармінівських датчиків та приладів.

Технічні характеристики

Не хочу витрачати на цей час, можна загуглити і все прочитати. Але важливі речі варто озвучити.

Батарея насправді близько 1 години запису (1080p, 60 fps), понад 2 години (1080p, 30fps), картка 10-го і вище класу. 64 Гіга вистачає приблизно на 5 з половиною годин у режимі HD-відео та 60 кадр/сек.

Не з усіма картками поки працює стабільно. Рекомендую брати не найсучаснішу та більшу, але 10-го класу. Обов'язково форматуйте (очищайте) спочатку на комп'ютері, а потім у самій камері.

 

Коротко резюмуючи, відзначу конкурентні переваги:

  • Постійне вологозахисне зовнішнє живлення без розгерметизації корпусу. Робота в режимі відеореєстратора. Можливість підзарядити в зручний момент без розгерметизації.
  • Висока світлочутливість для зйомки в умовах низького освітлення (дуже важливо під водою)
  • Швидкознімні кріплення. Дозволяють швидко перестебнути камеру на інший кронштейн (з голови на штатив, торпеду). Без крутіння болтів.
  • Гідрофобне скло. Бризки води не залишають слідів на екрані.
  • Наявність фірмової безкоштовної програми для обробки та складання відео з можливістю накладати дані всіляких датчиків, місця розташування на Google картах та супутникових знімках.
  • Наявність вбудованого GPS та інших датчиків (прискорення, перевантаження, положення в просторі) у захищеному корпусі від серйозного виробника.
  • Реалізація звуку HD якості без розгерметизації корпусу. Як і вбудований мікрофон, так і зовнішній, виносний.

З недоліків, мабуть, більша вага. Плата за вбудований датчик GPS та акселерометр (датчик перевантажень, прискорень), і це можливо, позначиться на зручності носіння на голові. Але в моєму випадку з голови нема чого знімати й тим більше трясти єю. Набагато краще із грудей. У кадрі спінінг, котушка і можливість легко візуально контролювати, що і куди знімає камера і швидко підкоригувати.

Загальне враження

По всій камері відчувається доопрацьованість. Із серії «Наті Вам! Не прискіпаєтися!» Таке враження, що довго вивчали недоліки конкурентів, врахували їх та ще й зробили все, що змогли краще.

Та мало не забув, є дві модифікації: VIRB X і VIRB XE.

XE – просунута версія в якій є стабілізатор і вища роздільна здатність.

X – відповідно простіше, різниця у 100 дол. Спочатку мені до рук X потрапила. Я прозрів, яка вона класна і як підходить, одразу її повернув і сказав: "Дайте дві найкласніші XE". І тепер натішитися не можу.

За підготовку матеріалу висловлюємо подяку фахівцю з встановлення та налаштування морського навігаційного обладнання, Орлову Юрію, +380674068897

При передруку посилання на статтю є обов'язковим.