Loading color scheme

nav@navionika.com | 02098, Україна, Київ, пр-т Тичини, 4

Тест GPS-навігатор Garmin Oregon 600 під час сходження на Казбек

з Архів статей за 2015-2019 рік
Перегляди: 1607
Команда «Актур» у серпні цього року вирішила піти в експедицію на Казбек. Завдяки співробітникам компанії Навіоніка та garmin.ua ми отримали можливість протестувати GPS-навігатор Garmin Oregon 600 у горах.

Команда Актур - Експедиція на Казбек - серпень 2016

Критерії вибору GPS-навігатора

Компанія Garmin вважається лідером у галузі навігаційних технологій для туристів. Обираючи навігатор, ми в першу чергу оцінювали його портативність, автономність, ударостійкість та стійкість до різкої зміни погодних умов. Не менш важливим критерієм для оцінки була швидкість приймання GPS-сигналів (виконання команд, відсутність багів) й швидке позиціювання на карті з максимальною точністю.

Garmin Oregon 600 - Експедиція на Казбек - серпень 2016

Перше враження від Oregon

Garmin Oregon 600 – міцний та надійний навігатор, оснащений високоточним GPS-приймачем. Девайс знаходить супутники за 30 секунд і відразу ж позиціює вас на карті. Якщо в цей момент ви знаходитесь в якійсь ущелині на краю цивілізації, можете не хвилюватися – проблем з навігацією не буде.

Oregon 600 зручний у використанні, його корпус не слизький і досить приємний на дотик. Екран невеликий - всього 3 дюйми в діагоналі, але цього більш ніж достатньо для комфортного орієнтування.

Девайс не глючить та швидко реагує на команди. В умовах гір це важливо, бо холод та нестійке становище не дає розслабитись ні на секунду. Всі важливі функції знаходяться на робочому столі і налаштовуються без зайвих рухів тіла.

Загалом, для походів у гори цей девайс відмінний варіант.

Перше враження від Oregon 600 - Експедиція на Казбек - серпень 2016

Експедиція на Казбек - серпень 2016

Експедиція на Казбек - серпень 2016

Батарея

Відразу хочу попередити, що цей гаджет не має свого акумулятора. Живлення надходить від 2 АА батарейок, стандартних або акумуляторних. У подорож я взяла із собою 4 комплекти, внаслідок чого мій рюкзак трохи додав у вазі. На батарейках 2700 мА/год навігатор працює близько 16 годин у звичайному режимі: активний екран 30 хв на день, запис треку, створення дорожніх точок. Але за низьких температур заряд витрачається набагато швидше і в цьому випадку можна розраховувати на 6 годин роботи GPS, не більше. Отже, раджу запасатися батарейками.

Garmin Oregon 600 - Батарея - Експедиція на Казбек - серпень 2016

А тепер я хотіла б розповісти про головну перевагу Oregon 600 над іншими пристроями. Цей девайс підтримує Power Bank! Підключаєте собі гаджет до зовнішнього акумулятора та забуваєте про те, що щось може не працювати. До речі, така функція є також у старшої моделі Oregon 650.

Не знаю, чи ви користуєтеся Power Bank, але для мене він останнім часом став невід'ємною частиною похідного спорядження, бо завжди є смартфон, ліхтарик та інші гаджети, які вимагають зарядки. Наявність Power Bank в експедиції може суттєво полегшити вагу вашого рюкзака й забезпечити спокій. Якщо у вас є акумуляторні батареї, їх можна зарядити в автомобілі через прикурювач, використовуючи для цього навігатор і Power Bank (принаймні так пише виробник, але на практиці ми не перевіряли). Єдиний мінус – при підключенні ви втрачаєте герметичність пристрою. На жаль, швидкість розрядки Power Bank ми не вивчали.

Сенсорний екран

Як і всі туристичні GPS-навігатори від Garmin, Орегон оснащений дзеркалом під екраном, що дозволяє заощаджувати заряд батареї, бо вдень світло сонця потрапляє на екран і підсвічує його. Таким чином, ви не витрачаєте зайву енергію на підсвічування. А ударостійке скло поверх дисплея забезпечує додаткову надійність і дозволяє вкотре не турбуватися про пристрій. Екран обладнаний дуже чутливим сенсором, який швидко працює та не глючить навіть за поганих погодних умов. При намоканні він звичайно ж починає гальмувати, тому іноді його потрібно протирати.

Garmin Oregon 600 -Екран - Експедиція на Казбек - серпень 2016

В умовах екстриму та холоду ми завжди ходимо в рукавичках або верхонках (спеціальних рукавичках, які захищають руки від вітру та морозу). Екран Oregon 600 реагує на тепло людини, навіть якщо він працює з ним у рукавичках!

Ми тестували роботу екрана у флісових рукавичках Polartec Windblock та верхонках. В цьому випадку все гаразд. Але дві пари рукавичок типу фліс + верхонки вже не пропускають тепло і тоді сенсор перестає реагувати на дотики.

Функціонал навігатора Oregon 600

Функціонал GPS-навігатора Oregon 600 досить насичений. Тут є такі функції, як синхронізація й обмін даними, схованки геокешингу, BirdsEye та багато інших. Але якщо чесно, в екстремальних умовах навігатор потрібний насамперед для запису треку та позначки точок на маршруті. Або для перевірки обраного маршруту, перегляду відстані до контрольної точки, висоти, швидкості, тиску, інформації про заходи сонця і світанки. Використовувати розширені функції у нас не було можливості, тому що в горах постійно слід контролювати ситуацію, а не занурюватися з головою в прилад та його можливості.

Функціонал навігатора Oregon 600 - Експедиція на Казбек - серпень 2016

З усіма перерахованими функціями Oregon 600 впорався на відмінно! Порадував автоматичний поворот екрана та швидке перемикання між картами. Відбувається це миттєво, на відміну від GPSMap 62s, який може кілька хвилин промальовувати карти. Зі зміною масштабу теж немає жодних проблем - десктоп у Oregon 600 дуже зручний. За бажання, можна винести ще якісь дані на власний розсуд. Дорожній комп'ютер має дуже широкі можливості для налаштувань – налаштовуйте все, чого душа забажає!

Окремо варто відзначити швидке та зручне створення дорожніх точок. Все, що вам необхідно зробити – це натиснути на бічну кнопку та підтвердити введення, натиснувши ОК. Відмічати точки можна прямо на ходу з будь-якого меню. Єдиний нюанс, який слід врахувати – при написанні коментаря до точки, літери розташовані в алфавітному порядку, а не як на клавіатурі. Але на сенсорному екрані все-одно набагато простіше набирати текст, ніж на кнопковому.

Експедиція на Казбек - серпень 2016

Висновки

GPS-навігатор Garmin Oregon 600 – міцний і надійний девайс, який чудово впорається з першорядними завданнями, на кшталт запису треку та створення дорожніх точок. Крім цього, він надає нам важливі туристичні дані, такі як швидкість руху, час у дорозі, заходи сонця/світанки, висота над рівнем моря, відстань та інше.

Завдяки відсутності внутрішнього акумулятора Oregon 600 не лякається змін погодних умов. Отже, його з упевненістю можна брати в місця, де надійність гаджета ставиться понад усе. Більшість пристроїв із вбудованими акумуляторами різко реагують на зміну погодних умов і стають просто непридатними в умовах гір. Oregon 600 працює навіть в ущелинах і має захист від води за стандартом IPX7. Він зручний у використанні та швидкий, що дуже важливо при роботі з навігатором у горах. Коротше, чудовий варіант для туристів та альпіністів.

До недоліків можна віднести такі моменти:
  • Акумуляторні батареї, які досі використовуються замість вбудованого акумулятора, захищеного від перепаду температур.
  • Трохи хитромудрий інтерфейс, якщо порівнювати з операційними системами Android та iOS (але все одно простіше, ніж у Garmin GPSMAP 62s).
  • Складнощі із закачуванням карт: назва карти повинна бути написана лише латиницею, інакше прилад її не побачить.
  • Незручний набір тексту: нюанс, який може дратувати, тому що всі звикли набирати текст на розкладці qwerty, а не в алфавітному порядку.

Втім, всі перераховані вище недоліки – це лише дрібниці, які надалі можна виправити або поліпшити. Вони не зіпсують вам загальні враження від використання пристрою Garmin.

Експедиція

Ще раз хочемо подякувати команді Навіоніка та garmin.ua за чудову можливість ознайомитися з GPS-навігатором Garmin Oregon 600. Сподіваємось на подальшу співпрацю.
Автор: Анастасія Заскальна
aktur.com.ua