Loading color scheme

nav@navionika.com | 02098, Україна, Київ, пр-т Тичини, 4

Огляд спортивних годинників Garmin Forerunner 745 від ПростОбзор

Перегляди: 1542
Огляд спортивних годинників Garmin Forerunner 745 від ProstObzor

Тема сьогоднішнього огляду - це довгоочікувана 745 модель годинника Garmin Forerunner.

Огляд спортивних годинників Garmin Forerunner 745 від ПростОбзор

Чому я використав слово «довгоочікувана» на початку статті?
Та тому, що остання модель сьомої серії (Forerunner 735XT) була вироблена Garmin чотири роки тому і нових варіантів цієї серії не з'являлося. І щоб мій огляд був повнішим, я не зміг пройти повз самої знакової моделі цієї серії - годинника Garmin Forerunner 945. Модель 945 - це не просто сучасний годинник для бігунів, а й «тестовий полігон» для впровадження та «опробування» більшості нових функцій перед виходом чергової моделі лінійки Fenix.

Адже, саме на Forerunner 945 Garmin впровадив і протестував більшість функцій та опцій до випуску 6 (шостої) серії моделі годинника fenix. Щоб не докучати вам історичними екскурсами скажу просто - годинник Forerunner 945 - це пластикова версія дорожчої моделі годинника fenix серії 6 з рядом невеликих обмежень.

Огляд Garmin Forerunner 745, 945, fenix 6 від ПростОбзор

Саме тому в цьому огляді я буду ще не раз буду повертатися до fenix 6X та Forerunner 945, щоб ви розуміли різницю між цими годинниками. І щоб мені не дорікали, що розмова піде тільки про дорогі моделі Garmin - я беру у свій огляд дещо «дешевшу» модель серії - годинник Garmin Forerunner 245 Music.

Огляд Garmin Forerunner 745, 945,  Forerunner 245 Music, fenix 6 від ПростОбзор

І так, в цьому огляді я спробую порівняти три моделі серії Forerunner 745, Forerunner 245 Music і Forerunner 945.



Всі переваги та недоліки цього годинника я розкладу по полицях і спробую пояснити в чому різниця між цими моделями.

Мій план огляду годинника Garmin Forerunner 745 буде наступний:

  1. Ціна годинника.
  2. Розпакування, комплектація.
  3. Загальний вигляд, дизайн.
  4. Підтримка протоколів, датчиків.
  5. Інтерфейс годинника.
  6. Спортивні програми.
  7. Музика в годиннику.
  8. Туристична навігація.
  9. Підтримка датчиків (зовнішніх і внутрішніх).
  10. Плюси та мінуси годинника.
  11. Висновки.

Ціна годинника Garmin Forerunner 745.

Годинник Garmin Forerunner 745 продається за 500 доларів в 4 колірних рішеннях: Чорний колір (Black), Нео тропік (Neo Tropic) (годинник цього кольору як раз дістався мені для тестів), Червона магма (Magma Red), Білий камінь (White Stone). Інших додаткових опцій в цій моделі немає - зміни кольору ремінця й корпусу не впливають на ціну годинника.

«Молодший брат» моделі 745 - це годинник Forerunner 245 Music за ціною 350 доларів представлений у 3 кольорах: Білий (White), Чорний (Black) та Аква (Aqua).

Модель Forerunner 245 Music кольору Аква також брала участь в моєму огляді. Дешевший варіант без музики - це Forerunner 245 продається за ціною 300 доларів у двох кольорах: Сірий (Slate Gray) та Вишневий (Berry). Різниця між моделями "245 Music» і «245» - це відсутність Wi-Fi для синхронізації даних і музичного плеєра на борту.

Тепер про «старшого брата» серії - годинник Forerunner 945 за ціною 600 доларів. Як я сказав раніше - Forerunner 945 - це пластикова версія найпопулярнішої версії годинника Garmin Fenix серії 6. Тому, якщо Вам потрібен функціонал годинника Fenix 6 і ви готові піти на компроміс по дизайну, місткості акумулятора - то можна сміливо купувати годинник Garmin Forerunner 945.

Від себе ще зауважу, що пластиковий безель годинника і корпус може й погіршує дизайн приладу, проте саме внаслідок відсутності металевих частин, годинник показує кращий запис GPS треку в поганих міських умовах.

Огляд Garmin Forerunner 745, 945,  Forerunner 245 Music, fenix 6 від ПростОбзор

Великий ціновий відрив Forerunner 745 моделі від 245 Music обумовлений тим, що цей годинник за параметрами знаходяться ближче до 945 моделі, і має більше опцій, ніж в моделі 245 серії Forerunner. Щоб Ви не заплуталися, даю порівняльну таблицю технічних характеристик моделей. Більш докладно про відмінності я розповім протягом мого огляду.

Огляд Garmin Forerunner 745, 945,  Forerunner 245 Music, fenix 6 від ПростОбзор

Розпакування, комплектація Garmin Forerunner 745.

Всі моделі поставляються в сірій фірмовій коробці від Garmin зі стандартною комплектацією:

  • сам годинник, закріплений на картонному фіксаторі.
  • кабель USB для зарядки годинника та обміну даними.
  • паперові інструкції з експлуатації.


Розпакування, комплектація Garmin Forerunner 745

В усіх моделях Forerunner, що беруть участь в цьому огляді стандартний зарядний роз'єм. Garmin перейшов на цей стандарт вже у більшості нових моделей 2019 та 2020 року випуску. Отож, кабель від годинника Fenix, Vivoactive, Venu, Instinct також підійде до ваших годинників Forerunner.

USB кабель дозволяє виконувати декілька функцій:
  • заряджати годинник;
  • управляти приладом за допомогою встановленої на ПК програми Garmin Express;
  • завантажувати музичні файли через програму Garmin Express.


USB - Garmin Forerunner 745

Мене часто запитують: а чи можна заряджати годинник від інших джерел живлення?
Так можна. Я заряджав свій годинник від ПК, повербанка, від розетки турбозарядки телефону Samsung, HTC, перехідника 220В-USB Belkin.

Головне під час зарядки, щоб Ви використовували перетворювачі, які видають задані для USB вихідні параметри. У мене проблем не виникало.

Загальний вигляд, дизайн Garmin Forerunner 745.

Корпус годинника

Форм-фактор всіх моделей однаковий - це круглий корпус та 5 кнопок управління.

Корпус годинника виконаний з армованого волокном полімеру. Матеріал легше металу - відповідно менше вага годинника та менше перешкод для антени GPS. Модель Forerunner з таким корпусом краще приймає сигнал супутників та пише рівніший трек для поганих міських умов, на відміну від годинників, які мають металевий безель і корпус, що погіршує приймання сигналу антеною - я кажу про Fenix 6 з його металевими частинами.

Корпус годинника Garmin Forerunner 745

Мені більше сподобалося рішення з оформленням назв кнопок на склі в моделі Forerunner 245. Там текст заданий біля кнопок на склі - все чітко видно й зрозуміло.

Корпус годинника Garmin Forerunner 745

А ось на безелі Forerunner 945, 745 букви практично не помітні. Це не проблема для досвідчених користувачів техніки Garmin, а ось для новачка спочатку буде трохи важко згадувати де які кнопки знаходяться в годиннику.

Із запропонованих моделей найтонший годинник - це Forerunner 245 з товщиною корпуса 12,2 мм та діаметром 42,3 мм.

Діаметр корпусу найбільшої моделі - це Forerunner 945 - становить 47 мм, а товщина корпусу 13,7 мм.
Між ними знаходиться Forerunner 745 з діаметром 43,8 мм і товщиною 13,3 мм. Forerunner 745 важить 47 грамів, а моделі серії 245 Music, 245 - всього 38,5 грама.

Корпус годинника Garmin Forerunner 745

Найбільш «важкі» з порівнюваних моделей це Forerunner 945 - та й вони всього на 3 грами важче - загальна вага годинника 50 грамів. Годинники з такою вагою взагалі не відчуваються на руці. Після моїх великих Fenix 6X Pro Solar у мене було постійне відчуття, що я втратив пристрій, тому що моя рука не відчувала ваги корпусу годинника.

Більша вага означає і велику місткість акумулятора. І цей факт підтверджує час роботи годинника. Для Forerunner 745 виробник обіцяє 7 днів в режимі розумного годинника і 6 годин GPS з музикою. Якщо ви будете слухати музику безперервно - заряду годинника має вистачити на 16 годин.

час роботи годинника Garmin Forerunner 745

В економічному режимі UtlraTrac для забігів на довгі дистанції з використанням гіроскопа в момент перерви зв'язку із супутником заряду годинника вистачить на 21 годину. З усіх порівнюваних моделей безумовним лідером за тривалістю роботи акумулятора є Forerunner 945. Я помітив дивину в заявлених показниках для годинника Forerunner 745 - це робота в режимі GPS без музики.

час роботи годинника Garmin Forerunner 745

Намагався уточнити деталі у виробника. Різниця в показниках пов'язана з внутрішньою архітектурою моделі Forerunner 745 щодо моделі 245. Ось таку інформацію мені вдалося отримати. Що там ще цікавого можна сказати про корпус? Зі зворотного боку годинника знаходиться роз'єм підключення USB кабелю, серійний номер годинника та 2 оптичних датчики. Оптичний датчик пульсу нового покоління світиться зеленим кольором. Цей же датчик доданий в моделі Forerunner 945 та старші моделі серії Fenix 6.

Оптичний датчик пульсу Garmin Forerunner 745

Оптичний HR датчик нового покоління дозволяє записувати пульс у воді з вашого зап'ястя. Навіщо вам потрібен постійний облік пульсу? Облік пульсу в стані спокою (дозволяє визначити ваш рівень підготовки).

Оптичний датчик пульсу Garmin Forerunner 745

Запис додаткових метрик дозволяє відстеження додаткових даних про стан Вашого здоров'я та рівень стресу (Body Battery контролює «заряд вашої енергії» і її витрату протягом дня, рівень стресу, частоту дихання в стані спокою). Вся інформація доступна для перегляду в спеціальних віджетах. Аналогічно показується інформація і в годинниках Forerunner 945, 245.

Метрики Garmin Forerunner 745

Ці ж дані є і в дорожчих моделях серії Fenix. Забігаючи наперед скажу, що якщо в тренуваннях присутні різкі інтервальні навантаження - в цьому випадку Вам потрібно використовувати нагрудний кардіо ремінь. Не тому, що оптичний датчик поганий, а тому що робота датчиків побудована на різних принципах вимірювання.

ЕКГ (кардіоремень) та оптика (HR) - працюють по-різному, і швидкі зміни саме частоти серцевих скорочень, а не пульсу може відстежити тільки нагрудний датчик. Про підтримку кардіо ременів трохи нижче в моєму огляді в розділі Зовнішні датчики.

Пульсоксиметр - оптичний датчик для вимірювання рівня насичення киснем капілярної крові. Світиться червоним кольором. Найпопулярніший датчик в епоху пандемії. Я порівняв свідчення побутового пульсоксиметра з фіксацією на пальці з годинником - різниця в показниках була в кілька одиниць, і тут швидше важливіший не сам показник у вигляді цифри, а динаміка показника.

Не забудьте контролювати рівень стресу, щоб явно відстежити погіршення здоров'я.

Скло, дисплей

Forerunner 745, 945 захищає скло Corning Gorilla Glass DX. Цей тип захисного скла встановлений на дорогих моделях із сонячною зарядкою, наприклад, в годиннику Garmin Fenix 6X Pro Solar.

Для моделей Forerunner 245 Music, 245 використовується простіший тип покриття скла - Corning® Gorilla® Glass 3.

Ще один важливий момент захисту скла годинника - це висота безеля. Безель захищає скло від випадкових ударів і подряпин. У порівнянні з випнутим металевим безелем Garmin Fenix 6X Solar безель годинника Forerunner піднято дуже мало. Захист скла мінімальний.

Безель Garmin Forerunner 745

У будь-якому випадку, цей захист скла вже краще, ніж в годинниках, де скло циферблата йде по всій площі годинника. Наприклад, таке рішення було в Garmin Venu Sq. Там взагалі захисту скла за допомогою безеля не було.

Роздільна здатність екрану для всіх моделей з тесту однаковий - 240 х 240 пікселів.
Якщо порівняти роздільну здатність серії Forerunner c максимальним для серії Fenix 6 - це годинник Fenix 6X Pro Solar - 260 x 260 пікселів за ціною близько 1000 доларів, то різниця між дозволом не дуже впадає в очі. Я не помітив великої зернистості на циферблаті двох моделей, якщо покласти дві моделі поруч.

У всіх годинниках з огляду використовується економічний трансфлективний дисплей. Основна мета цього рішення - це економія заряду акумулятора. Якщо вам потрібен соковитий та яскравий екран в моделях Garmin - тоді розглядайте годинник Garmin Venu або Garmin Venu Sq Music Edition.

Кнопки годинника

Що мені подобається в серії Forerunner - це 5 кнопок управління, ніяких тачскрінів, і «крутилок». Кнопки управління в серії металеві, з інформаційними насічками на торцях. Використання «кнопкового» управління дозволяє чітко управляти інтерфейсом і дає можливість роботи в складних умовах - вода, дощ, сніг, бруд або на морозі в рукавицях.

Кнопки годинника Garmin Forerunner 745

Меню роботи всіх кнопок абсолютно однакове і повторює логіку роботи в дорожчих пристроях серій - Fenix, tactix, MARQ.
  • Верхня ліва кнопка - підсвічування або виклик меню.
  • Права верхня кнопка - старт активності або вибір елемента.
  • Середня ліва кнопка - виклик меню або прокрутка меню вгору.
  • Нижня ліва кнопка - прокрутка меню вниз.
  • Права нижня кнопка - вийти з меню або відсічення кола по дистанції.

Кнопки годинника Garmin Forerunner 745

Крім того, як і в дорожчих моделях Garmin, серія Forerunner дозволяє використовувати «гарячі кнопки». Ця опція дозволяє додавати на довге натискання кнопки або спільне натискання двох кнопок виклик потрібних активностей або елементів меню. Зазвичай для себе я ставлю виклик гаманця Garmin Pay, секундомір, таймер, а також швидке збереження потрібних координат точки по GPS.

Ремінець

У годиннику Forerunner 745 м'який силіконовий ремінець шириною 22 мм, а в Forerunner 245 Music ширина силіконового ремінця 20 мм. Всі моделі з огляду поставляються з ремінцями без системи Garmin QuickFit призначеної для швидкої заміни ремінця.

Ця система використовується в дорожчих моделях, наприклад в серії Fenix. Є невелика розбіжність між Forerunner 745 і 945. Шпилька ремінця моделі 945 кріпиться зовнішніми болтами, до яких можна легко дістатися, якщо ви захочете змінити ремінець. А ось в Forerunner 745 і 245 доступу до кріпильних болтів штифта немає. В Forerunner 745 доведеться трохи потрудитися, щоб зняти ремінець.

Заміна ремінця годинника Garmin Forerunner 745

У Forerunner 245 Music ще простіше - там є можливість відстебнути засувку штифта на ремінці.

Заміна ремінця годинника Garmin Forerunner 245

Всі 3 ремінці годинників зроблені з м'якого силікону, ребриста поверхня дозволяє надійно фіксувати ремінець при зміні годинника або зняття з руки. Оскільки розмір ремінця та вага годинника мінімальні, для фіксації використовується тільки один тренчик з фіксатором, який надійно блокує мимовільне розкриття ремінця.

Підтримка протоколів.

Режими GPS.

Годинники Garmin завжди позиціонуються, як моделі для спортсменів і туристів. Тому почну з GPS.
Всі 3 моделі огляду (Forerunner 945, 745, 245 Music) підтримують роботу з 3 типами супутникової навігації: GPS, GPS + GLONASS, GPS + Galileo. В моделях Forerunner Garmin додав економічний GPS чіпсет Sony. Це не означає, що якість запису треку різко поліпшилася. Основне завдання цього чіпсета - це раціональне використання заряду акумулятора. Я провів тести роботи годинників в місті, в поганих умовах приймання сигнала.

ТЕСТ 1 - ходьба в місті (3 режими GPS).

У серії Forerunner немає металевих частин корпуса та безеля, тому прийом сигналу буде краще. В результаті отримуємо наступну картину:

Garmin Forerunner 745 - тест в місті GPS Galileo

Я пройшов контрольні ділянки в 1,5 км для кожного типу навігації по одному і тому ж маршруту.

Garmin Forerunner 745 - тест в місті GPS Glonass

Треки йшли однаково рівно в місті, при наближенні до висотних будівель, які погіршували приймання, якість запису треку погіршувалася для всіх режимів GPS.

Garmin Forerunner 745 - тест в місті GPS

ТЕСТ 2 - поїздка на автомобілі.

У цьому тесті я просто одягнув годинник на руку і проїхав на легковому автомобілі двома типами доріг: окружна дорога та дорога в місті. Дах авто був прозорий. На окружній дорозі, на відкритій місцевості трек ліг ідеально уздовж дороги. При в'їзді в місто трек все одно залишався рівним. З огляду на той факт, що я знаходився в машині, а годинник був на руці я задоволений результатом тесту запису треку.

Garmin Forerunner 745 - тест в місті GPS Galileo

ТЕСТ 3 - пробіжка на стадіоні.

Для цього теста я пробіг контрольну ділянку 1,1 км з трьома різними системами супутникової навігації (GPS + Galileo, GPS + GLONASS, GPS).

Garmin Forerunner 745 - пробіжка на стадіоні GPS Galileo

Щоб пробігти цю дистанцію мені потрібно було записати 4 кола виходячи з розмірів мого стадіону. Результати забігів для різних режимів вважаю хорошими, особливо враховуючи, що тестовий стадіон перебував в ямі та був оточений будинками.

Garmin Forerunner 745 -  пробіжка на стадіоні GPS Glonass

Щоб ви порівняли, привожу трек пробіжки іншої моделі з металевим корпусом і безелем - це Garmin Fenix 6X Pro Solar. Результат бачите самі.

Garmin Forerunner 745 - пробіжка на стадіоні GPS

Висновки тестів 1-2-3:

Протестувавши режими запису GPS оптимальнішим виявився режим GPS + Galileo. Цей зв'язок давав найкращу точність запису в місті.

Однак, якщо ви хочете зберегти заряд акумулятора - можна використовувати 1 режим супутникової навігації - це GPS.

Підтримка Wi-Fi.

А для чого взагалі потрібен Wi-Fi в годиннику?

Підтримка Wi-Fi Garmin Forerunner 745

За допомогою бездротового підключення годинник може синхронізувати дані після тренування, коли ви приходите додому після пробіжки, завантажувати свіжу прошивку або оновлювати Ваш плейлист при використанні хмарного музичного сервісу Deezer або Spotify. Досить зручна опція, яка прискорює роботу з годинником.

Підтримка Bluetooth

Bluetooth - це основоположний протокол, за допомогою якого на годинник передаються всі потрібні дані через підключений телефон з встановленим додатком Garmin Connect. За допомогою Bluetooth ви можете отримувати текстові повідомлення, відповідати на дзвінки або налаштовувати годинник та управляти ним за допомогою телефону.

Підтримка Bluetooth Garmin Forerunner 745

У годиннику «з коробки» підтримується російська мова та безліч інших мов. Ви можете прийняти дзвінок в годиннику та підняти трубку на телефоні, але поговорити через годинник не вийде. В годиннику відсутні мікрофон і динамік, тому використання їх як гарнітури неможливе.

Підтримка Bluetooth Garmin Forerunner 745

Також, за допомогою підключеного протоколу Bluetooth ви можете синхронізувати годинник з софтом в телефоні. Для цього краще використовувати програму Garmin Connect. У програмі ви знайдете детальну інформацію щодо ваших тренувань та стану показників здоров'я: сну, ваги, витратам калорій, диханню, частоти пульсу, дані пульсоксиметра, інтегрального показника BodyBattery (заряд енергії за день), рівня стресу.

Також, в програмі, ви можете керувати та налаштовувати ваш годинник дистанційно, від занять та віджетів до дата-полів і налаштувань відстеження активності.

Інтерфейс годинника

Хороша новина! Інтерфейс моделей Forerunner в моєму огляді повністю повторює інтерфейс старших моделей Garmin Fenix, tactix, MARQ, за винятком тих опцій, які прибрали з кожної моделі, наприклад відсутні меню Карти або Гольф.

Інтерфейс годинника Garmin Forerunner 745

Логіка роботи інтерфейсу не змінилася - це стрічка, яку ви перегортаєте за допомогою кнопок годинника і вибираєте потрібний елемент. Як я зазначав раніше, можна «навісити» на кнопки додаткові опції для прискорення запуску меню за допомогою гарячих клавіш.

Гарячі клавіши годинника Garmin Forerunner 745

Також, швидко можна вибрати активність або елемент меню через виклик прокрутки після натискання на кнопку Light («Підсвічування»). Це зручно якщо ви хочете викликати, наприклад Гаманець Garmin Pay для оплати на касі.
До речі, хотів би зауважити, що безконтактна оплата Garmin Pay є в моделях Forerunner 945, 745 і відсутня в дешевшіх моделях Forerunner 245 / 245 Music.

Garmin Forerunner 745 - Garmin Pay

В меню ви можете помітити корисну опцію «Допомога». При виборі «Допомоги» годинник автоматично визначать ваші GPS координати й передасть ваші дані та сигнал про допомогу на заздалегідь записані контакти через підключений мобільний телефон. Ця опція може бути корисна там, де є мобільний зв'язок.

Garmin Forerunner 745 - Допомога

Спортивні програми

Всіх цікавить найважливіше питання: які спортивні програми є в годинниках від початку?
Перш за все, хочу відразу сказати, що спортивні програми - це набір дата-полів для потрібної активності й закладена логіка знімання й відображення даних від акселерометра, GPS та інших датчиків. Якщо ви шукали активність - «Поїздка на самокаті» і не знайшли програму в годиннику, то просто зробіть її під себе - додайте потрібні дата-поля, налаштування зображення даних і все готово! Наприклад, «під себе» я створив кілька зручних програм: «Кросфіт», «Автодрайв» та додав ті налаштування і дата-поля, які я хотів би бачити в активності.

Всі спортивні програми в серії Forerunner можна розбити на кілька категорій. Бігові активності (різні типи бігу на вулиці, в приміщенні + тренажерний зал), Водні активності (басейн, відкрита вода, плавальні засоби та тренажери), Велосипед (на вулиці, в приміщенні), Гори (лижі, сноуборд, скелелазіння, альпінізм), Фітнес і спортзал (кардіо, йога, пілатес, силові тренування), Гольф та інші програми поза цими категоріями.

Всі ці активності є в моделі Forerunner 945, бо це найдорожча модель в цьому огляді.
В моделі 745 прибрали Скелелазіння, опції по навігації та гольф.
В моделі 245 Music також прибрали активності Крос з запливом, Відкрита вода, Гірський велосипед, Тріатлон, Гірські активності, Активності пов'язані з картами і навігацією та Гольф.
Загалом, якщо ви займаєтеся тріатлоном - то Вам краще орієнтуватися на Forerunner 945 або 745. Якщо для Вас вистачає пробіжок - то найкращий варіант - модель Forerunner 245 Music.

Музика в годинниках

Всі моделі огляду підтримують передачу музики на бездротові пристрої Bluetooth - це можуть бути навушники або колонка.

Скільки музики можна додати в годинник? Згідно з інформацією виробника:

  • Forerunner 945 — близько 1000 треків
  • Forerunner 745 — близько 500 треків
  • Forerunner 245 Music — близько 500 треків

Зрозуміло, що це суб'єктивна кількість і залежить від середнього розміру кожного треку. Якщо у вас короткі треки, можете закинути навіть 600.

Завантаження музики в годинник відбувається двома способами:

Спосіб 1 - надійний і простий - за допомогою USB кабелю.

  1. Підключаєте годинник до ПК за допомогою USB кабелю.
  2. Відкриваєте програму Garmin Express.
  3. Вибираєте треки на своєму ПК та завантажуєте їх в годинник.

Спосіб 2 - за допомогою потокових музичних сервісів (через додаток і Wi-Fi).

В цьому випадку, вам потрібно встановити спеціальний додаток-диспетчер для роботи з сервісом. На Січень 2021 року годинниками підтримувалися музичні сервіси Spotify, Deezer, кількість провайдерів може розширюватися з часом.

Garmin Forerunner 745 - Музика в годинниках

Підтримуються наступні музичні формати: .wav, .mp3, .aac, .mp4, m4a, m3u, m3u8, .wpl, .zpl, .pls. На жаль, немає підтримки .flac та інших lossless-кодеків.
З точки зору туристичної навігації найбільш "прокачана" модель в цій серії - Forerunner 945. У цьому годиннику є векторні карти та можливість автоматичного прокладання маршрутів. Тобто всі навігаційні опції, які є в дорожчих моделях fenix 5 Plus і fenix 6.

Garmin Forerunner 745 - Туристична навігація

А ось моделі Forerunner 745, 245 Music позбавлені можливості роботи з векторними картами та автоматичного прокладання маршрутів. Тобто, ви можете працювати з дистанціями на рівні показу треків, нижнього шару як такого в годиннику немає. Тобто ви можете йти по прокладеному треку і бачити своє місцеперебування за допомогою маркера.

При сходженні з маршруту або при наближенні до маршруту годинник сигналізує спеціальною піктограмою. Підтримується робота з точками. Можна вибрати точку маршруту та рухатися до неї за допомогою покажчика, який відстежує ваш напрямок руху - це своєрідний компас вашого маршруту.

Сподобалося те, що у всіх моделях є підтримка роботи з програмою Garmin BaseCamp. Все що вам потрібно - це підключити годинник через USB кабель до ПК, відкрити програму та управляти, створювати точки, дистанції й вивантажувати їх в годинник.

Підтримка датчиків

Внутрішні датчики:

У всіх моделях огляду є:
  1. GPS, GLONASS, Galileo.
  2. Оптичний датчик пульсу з вимірюванням пульсу в воді.
  3. Електронний 3-х осьовий компас з калібруванням.
  4. Акселерометр - визначає кроки та враховує рух під час спортивних активностей.
  5. Пульсоксиметр - вимірювання насичення кисню в крові.

Внутрішні датчики Garmin Forerunner 745

А ці датчики є в годиннику Forerunner 945, 745, але їх забрали з годинника Forerunner 245 Music, 245:

  1. Барометричний альтиметр - дозволяє відстежувати зміни тиску та висоти з калібруванням.
  2. Вбудоваий датчик температури.
  3. Гіроскоп.
  4. Датчик температури - доступний тільки в Forerunner 945, 745. Його немає в Forerunner 245 Music, 245 проте можна підключити зовнішній датчик температури Garmin Tempe.

Внутрішні датчики Garmin Forerunner 745

Зовнішні датчики:

Найважливіший датчик - це нагрудні кардіо-ремені HRM (Heart Rate Monitor від англ. Датчик Серцевого Ритму).
Без HRM ременів повноцінне інтенсивне тренування не повинне проводиться свідомим спортсменом. Тому я почну відразу з них.

Модель Forerunner 945 підтримує всі типи кардіо ременів. Тут повна підтримка кардіо-датчиків. Це ремені для бігу (HRM-Run, HRM-Pro, HRM-Tri), плавання (HRM-Swim, HRM-Pro, HRM-Tri), тріатлону (HRM-Tri, HRM-Pro), для зали (HRM-Dual) і нова модель HRM-Pro.

Дешевша модель Forerunner 745 підтримує активність тріатлон, в ній абсолютно все ті ж кардіо-ремені, як і у Forerunner 945.

А ось модель подешевше, без підтримки тріатлону Forerunner 245 Music офіційно не підтримує ремінь для тріатлону - Garmin HRM-Tri. Хоча на офіційній сторінці годинника заявлена підтримка нового кардіо-ременя Garmin HRM-Pro, який теж підтримує тріатлон. Загалом я пробував пробігтися в зв'язці HRM-Tri + Forerunner 245 Music - розширені бігові метрики працюють.

Мене часто запитують, а можна тренуватися з біговими ременями в залі або потрібно купувати спеціальні кардіо-ремені, наприклад HRM-Dual або HRM-Premium?
Всі ремені без проблем записують пульс на заняттях у залі, я б не радив використовувати спеціальний кардіо-ремінь для басейну Garmin HRM-Swim, тому що його липка поверхня не дозволяє тілу дихати під час тренування.

Ще один тест - Пульс в залі HRM проти HR.
Щоб показати вам різницю провів кілька тренувань. Я під'єднав нагрудний кардіо-датчик до одного годинника і з другого годинника записував пульс через оптичний датчик. На низьких навантаженнях показники датчиків практично збігаються.

Пульс в залі HRM проти HR - Garmin Forerunner 745
Але як тільки ви починаєте різко збільшувати навантаження, оптичний датчик починає запізнюватися. Кардіо-ремінь швидко вловлює зміни пульсу - це видно на
порівняльних графіках.

Garmin Forerunner 745 - Пульс в залі HRM проти HR

Які ще зовнішні датчики доступні для серії годинників Forerunner 945, 745, 245? Датчик бігової динаміки Garmin RD Pod, Біговий крокомір Garmin Foot Pod, датчик вимірювання температури Garmin Tempe, також вело-датчики каденса та швидкості.

Я без проблем під'єднав Bluetooth крокомір іншого виробника до годинника Forerunner 245 Music. Таким чином ви можете розширити можливість використання додаткових датчиків для свого годинника.

На закінчення огляду, підсумуймо всі особливості годинників.

Плюси та мінуси годинників Garmin Forerunner 745 і 245 Music.

Мінуси годинника Garmin Forerunner 745


Мінуси годинника Garmin Forerunner 745
  1. Немає векторних карт та автоматичного прокладання маршрутів, хоча є навігація по точках і дистанціях.
  2. Досить висока ціна - 500 доларів. Якщо додати 100 доларів - можна купити собі потужнішу і та сучаснішу модель - Forerunner 945.
  3. Час роботи акумулятора менше ніж Forerunner 945.
  4. У режимі GPS час роботи годинника менше, ніж у моделі Forerunner 245 Music.
  5. Немає можливості швидкої зміни ремінця. Хоча ширина шпильки дозволяє поставити ремінці системи Garmin QuickFit шириною 22 мм.
  6. Немає сапфірового скла та металевого корпусу - для деяких це мінус, але з іншого боку – плюс, з точки зору якості приймання сигналу GPS.
  7. Відсутня активність Гольф, хоча, особисто мене це не дуже сильно засмучує. У гольф я не граю.

Плюси годинника Garmin Forerunner 745


Плюси годинника Garmin Forerunner 745
  1. Хороший запис GPS треку при поганих умовах приймання.
  2. Робота у 3 режимах супутникової навігації: GPS, Galileo, GLONASS.
  3. Модель Forerunner 745 - це полегшена за наявністю опцій, інтерфейсу та метрик версія Forerunner 945.
  4. Повна підтримка зовнішніх датчиків, як і у Forerunner 945 (мова про кардіо-ремені для бігу та плавання).
  5. Дуже мала вага й розмір, годинник не відчуваються на зап'ясті.
  6. 5 кнопок управління - допомагають керувати годинниками при поганих погодних умовах.
  7. Підтримка музики та безконтактної оплати Garmin Pay.
  8. Повна підтримка безкоштовного каталогу Connect IQ - є можливість розширювати свій годинник додатковими дата-полями, віджетами, циферблатами.

Мінуси годинника Garmin Forerunner 245 Music


Мінуси годинника Garmin Forerunner 245 Music
  1. Немає підтримки карт, прокладання маршрутів, хоча є базова навігація по точках і дистанціях.
  2. Цей годинник не підійде для тріатлетів, тому що підтримка програм тріатлону та суміжних дисциплін не додана в цю модель.
  3. Відсутня можливість підключення до Wi-Fi для синхронізації тренувань в годиннику, хоча залишили Wi-Fi для музики.
  4. Прибрали безконтактну оплату Garmin Pay.
  5. Забрали барометричний альтиметр, термометр та відповідні опції для полів навігації.
  6. Забрали додаткові опції для плавання в басейні.

Плюси годинника Garmin Forerunner 245


Плюси годинника Garmin Forerunner 245 Music
  1. Не висока ціна, для моделі «всього» за 300 доларів дуже непоганий набір опцій.
  2. Такий саме хороший запис GPS треку в поганих умовах як і в моделях Forerunner 945, 745; підтримка 3 режимів супутникової системи навігації: GPS, Galileo, GLONASS.
  3. Вага і розмір мінімальний - підійде для користувачів з вузьким зап'ястям та жінкам.
  4. Є підтримка майже всіх бігових активностей та кардіо-датчиків для бігу з розширеними метриками.
  5. Є можливість швидкої зміни ремінця.
І на закінчення хотів би сказати, що цей огляд був можливий завдяки підтримці мого надійного Garmin-партнера компанії Навіоніка за надані зразки для тестів та тренувань.

Висновки про годинник Garmin Forerunner 745, 245 Music.

Якщо у вас немає обмежень в бюджеті - я б радив відразу брати Forerunner 945 - це полегшена пластикова версія дорожчої моделі Fenix серії 6.

Якщо ж бюджет обмежений, і вам особливо не потрібні карти - я б радив взяти модель Forerunner 745. Розмір, ціна, спортивні активності, підтримка датчиків та спортивні метрики + музика на борту, а також безконтактна оплата Garmin Pay, що знадобиться спортсменам любителям або просто активним міським жителям.

Якщо ж ви хочете заощадити, але все ж долучитися до електроніки Garmin - погляньте в сторону Forerunner 245 Music. Як модель для початківців вона цілком задовольнить ваші потреби. Надалі, якщо вас все влаштує та екосистема Garmin стане невід'ємною частиною вашого буття, Ви зможете поміняти годинник на дорожчу і складну модель, при цьому вам, швидше за все, не доведеться наново призвичаюватися до інтерфейсу.

У цьому огляді я розглянув моделі Forerunner 745 і 245 Music, які також знайдуть своїх користувачів. Ще раз хочу зазначити, що це не фітнес годинники, а повноцінні спортивні моделі. І навіть незважаючи на перераховані недоліки я б радив розглядати їх при виборі пристроїв від компанії Garmin.
Оригінальний текст: prostobzor.com