Loading color scheme

nav@navionika.com | 02098, Україна, Київ, пр-т Тичини, 4

Ехолот Deeper PRO Plus - помічник поплавочника

Батьківська категорія: Архів статей
Перегляди: 3977
Стаття Андрія Каштанова, deepersonar.com

Для поплавковою лову, яким я зазвичай займаюся, закидний ехолот DEEPER SONAR PRO PLUS на 100% вирішує завдання вибору місця лову, а значить, зменшує фінансові витрати (на те ж підгодовування) і економить безцінний час для риболовлі.

Ехолот Deeper PRO+ для поплавочної риболовлі

Здавалося б, як використовувати дальність з'єднання ехолота і телефону, що досягає 100 м, в поплавковою лову? Навіть закинути на таку дистанцію вельми і вельми складно ... А на практиці - це вивчення рельєфу на траєкторії проплива поплавкового оснащення при лові як з берега, так і з човна. Зрозуміло, що на всі 100 м проводка не робиться, але зате корисно з'ясувати можливість підходу риби здалеку - наприклад, наявність ями, коряжника, поздовжніх і поперечних бровок.

(Важливе доповнення! Для того щоб ваш смартфон або планшет підтримував WI-FI зв'язок з Deeper на максимальній дистанції в 100 м, перед початком роботи необхідно заборонити смартфону з'єднання по 3G / LTE каналу).

Практика лову часом ставить такі завдання, які майже неможливо вирішити без Deeper PRO+, як, наприклад, промер глибини і визначення наявності риби під навислими деревами, біля стрімчастого берега, легкий пошук перепадів глибини на великих рівних ділянках водойми, визначення температури води і термокліна. Так, завдання проміру глибини при болонської ловлі - це окрема тема; класично вона вирішується довго і нудно поступовим наближенням результату - неодноразовим промером глибини і рельєфу на декількох лініях проводки. DEEPER SONAR PRO PLUS вирішує цю проблему абсолютно точно, відразу ж видаючи наочний результат на екрані. Пара-трійка закидів, і стає зрозумілою картина не тільки з вибором місця, але і з деталями - локальною зміною рельєфу, наявністю трави і корчів, структури і щільності дна і присутністю риби. З такою масою даних навіть не дуже досвідчений рибалка відразу ж зробить висновки про доцільність лову на цій ділянці.

Одночасно, використовуючи модель Deeper Sonar PRO+, вивчаючи дані про глибини, рельєфі і структурі дна можна (а я б помітив - потрібно!) відразу ж записувати їх, застосовуючи картплоттер. Це стане в нагоді при виборі місця лову на наступних рибалках. Для простоти визначення дальності ловлі на волосіні, до якої кріпиться датчик, я зробив кілька позначок маркером через кожні 5 м. Це дозволяє легко вирішити задачу дальності виконання проводки як від берега, так і вздовж нього, на яку раніше так само було потрібно затратити чимало часу. Тепер досить відлічити потрібну кількість оборотів котушки, грунтуючись на дальності закидання або проплива за течією сонара.

Неоціненну допомогу ехолот надасть і при донної (фідерної) ловлі, позбавивши рибалки від довгого і нудного проміру дна грузилом - маркером. У донної ловлі дальність стабільного зв'язку має велике значення, і на практиці Дипер з запасом перекриває дальність закидання донних снастей.

Для закидання сонара відмінно підійшов недорогий спінінг і старенька котушка, моток плетінки б/у теж знайшовся. Завдяки тому, що ехолот у формі кулі, будь-які захлести волосіні виключені, а ось маса в 100 г виявилася явним плюсом - датчик легко і далеко закидається, чітко йде за течією, на нього не впливає вітер і невелике хвилювання. З легкими датчиками були проблеми в вітер - їх буквально вивертало натягом волосіні з води; більш масивний DEEPER SONAR PRO PLUS цією проблемою не страждає. Так само, в залежності від умов, виявилися зручними обидва варіанти кріплення волосіні, хоча я, напевно, додав би і третє - на ватерлінії.

Для риболовлі в сутінки або вночі, а також для підготовки до лову в умовах слабкої освітленості у ехолота є корисний аксесуар - прозорі кришки різного кольору. Вони підсвічуються вбудованим діодом, що дає чітке уявлення, де знаходиться прилад.

Викачаний додаток для DEEPER PRO+ має інтуїтивно зрозуміле меню і настройки, в яких легко розібратися навіть недосвідченому в сучасних гаджетах користувачеві. Необхідні «швидкі налаштування» завжди під рукою. Досить «погратися» функціями в деморежимі після скачування програми, і сонаром можна повноцінно користуватися. У той же час немає перевантаження рідко використовуваними і зовсім непотрібними функціями, якими зараз рясніють практично всі гаджети. Не можна не відзначити роз'єм датчика для підзарядки - на щастя, епоха нестандартних роз'ємів канула в лету, тому датчик легко підзарядити як від мережі або комп'ютера в домашніх умовах, так і від авто або зовнішнього акумулятора POWER BANK - в похідних умовах і на рибалці. Практика показала, що заряду вбудованого акумулятора вистачає на досить тривалий час (мені, наприклад, не вдалося посадити батарею в нуль навіть за кілька днів на рибалці), адже в поплавковою лову немає необхідності використовувати сонар безперервно - 10-20 хвилин, максимум півгодини, більш ніж достатньо для пошуку і вивчення нового місця. Конструкція сонара така, що працює він тільки в воді, а поза нею - заряд батареї не використовує.

Для берегового поплавковою лову наявність GPS-навігатора може здатися не настільки актуальною, як для лову спінінгом з човна, де часто виникає необхідність відзначити уловисті точки і перевірити їх на зворотному маршруті або на наступній риболовлі. Але унікальна функція берегового картплотера (доступна у моделі з індексом PLUS), дає чудові можливості для запису глибин поблизу берега, як на дальності закидання, так і вздовж берега при проході за течією. У цьому режимі всі дані ехолокації залишаються в пам'яті пристрою одержувача, що дозволяє працювати з ними як відразу, так і в подальшому, наприклад, для детального перегляду і вибору уловистих місць. Цим способом легко обстежуються значні відстані, даючи важливу інформацію для майбутніх рибалок. Поплавочная ловля з човна, особливо на більш-менш великих водоймах (озерах, водосховищах, середніх і великих річках), з GPS-датчиком також дає істотні переваги в пошуку і фіксування точок лову.

Моє спілкування з цим ехолотом почалося відносно недавно, але вже є маса задумів і проектів нових випробувань в поплавковому і донному лову, в яких DEEPER SONAR PRO PLUS буде відігравати основну роль.
За матеріалами deepersonar.com